На брифинг след заседанието на Националния контратерористичен център премиерът Николай Денков

...
На брифинг след заседанието на Националния контратерористичен център премиерът Николай Денков
Коментари Харесай

Денков: Има сериозна опасност от развитие на конфликта между Израел и Палестина


На брифинг след заседанието на Националния контратерористичен център министър председателят Николай Денков съобщи, че обстановката се трансформира доста бързо и има сериозна заплаха от развиване на спора сред Израел и Палестина. 

„ Във връзка със стартиралите бойни дейности сред Израел и палестинските територии до този миг са извършени 2 съвещания на Националния контратерористичен център, който се намира под координацията на ДАНС. Изготвен е отчет, който е изпратен към министъра на вътрешните работи, който координира цялата антитерористична активност.

В отчета се установи следното – във връзка с общите закани от терористична активност, в България няма нараснал риск и равнището остава най-ниско, което значи, че би трябвало да се внимава.
По отношение на институциите, които по принцип са в нараснал риск – летища, гари, синегоги, туристи е нараснало равнището на внимание – жълто равнище. Предприети са ограничения от институциите, с цел да намалеят заплахите от терористични актове.
В същото време обстановката се трансформира доста бързо. Това, което обсъждахме с сътрудниците от службите е че има сериозна заплаха от развиване на кофликта и неговото ескалиране. Тъй като има такива индикации. Това може да докара до повишение на бежанските потоци и до опасности, свързани с доставката и цените на първични материали ”, съобщи Денков.

„ Липсва информация за характерни проекти и дейности на пребиваващи в България членове на рискови групи, за осъществяване на похищения по отношение на израелски и еврейски обекти ”, уточни Пламен Тончев, ръководител на Държавната организация „ Национална сигурност ".

Вицепремиерът Мария Габриел насочи общото обръщение на ръководещите – „ грижа за сънародниците ни и координирани дейности ”.
„ Смятам, че в тази извънредно сложна обстановка, която надали някой може да планува, показахме, че на равнище държавно управление с ясни дейности и водени от грижата за сънародниците ни, успяхме да се организираме. Благодаря на екипите ”, добави Габриел.

Относно втория полет на държавния " Еърбъс " министър Гвоздейков сподели: „ Самолетът ще излети след 30 мин., одеве получихме позволение от израелските управляващи. Слотът е избран за 19:30 ч., София – Тел Авив. След като кацне там има подготовка по чекиране на пасажери. В момента екипите на посолството събират хора, които желаят да се приберат. Преди ние да тръгнем имаше записани 68 индивида, до 90 има още потенциал ”, заяви Георги Гвоздейков, министър на превоза и известията. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР